onsdag 9. november 2011

Yoga eller hveteboller?

Vanligvis sier jeg nok jatakk, begge deler, men noen ganger må man velge, og idag var det bakingen som vant. Eldstesønnen kommer hjem på perm i helgen, og da gjelder det å fylle opp fryseren siden han er minst like glad i gjærbakst som jeg er.
 Her har jeg fått besøk av min bestevenninne Berit. Vi koser oss med nystekte boller til lunsj.
Etter at jeg kjøpte boka til Morten Schakenda om boller, brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom, bruker jeg kun hans oppskrift og fremgangsmåte når jeg baker både boller og brød. Det er også mye enklere enn andre måter å bake boller, du slipper både å varme opp melk og smelte smør. Det blir endel mindre oppvask også. Trikset er å elte lenge, og det er det jo kjøkkenmaskinen som tar seg av. Smart hva? Uansett, her kommer oppskriften på hveteboller:

1 kg hvetemel
1/2 l h-melk
150 g sukker
15 g salt
15 g kardemomme
1 stort egg
50 g fersk gjær (den røde)

150 g smør i terninger (meierismør uten salt)

Ha alle ingredienser unntatt smøret i en eltebolle, og elt i ca. 15 min. Tilsett smør i terninger, og elt i nye 15 min. Dekk deigen med plastfolie, og sett til heving på et lunt sted og la heve til dobbel størrelse.

Form til runde boller. På bakeriet i Lom veier bollene 175 g. Sett bollene på stekebrett med bakepapir, dekk dem med plastfolie, og la dem heve til dobbel størrelse. Pensle dem så med sammenvispet egg, og stek dem ved 180-200 grader i ca. 15 min.

Denne oppskriften er en grunndeig, og kan brukes som utgangspunkt for både rosinboller, kanelboller, skoleboller og skillingsboller. Lager du rosinboller, legger du 200 g rosiner i varmt vann en halv time før du begynner, så får du saftige rosiner i bollene dine. Sil vannet av rosinene, og strø litt hvetemel over dem før du har dem i deigen helt til slutt.

Nyt!

2 kommentarer:

  1. Hei, takk for sist og for adressen til denne flotte bloggen din, ikke bare bolleoppskrift som er inspirerende her! Jeg ble sittende lenge og bla i alt, men nå står bollene til heving og jeg tenker eldstedatter som kommer hjem fra Oslo i ettermiddag blir imponert..God helg til dere alle!

    SvarSlett